Trigger Point Massage

Wat zijn Trigger Points of Spierknopen ? Dit zijn pijnlijke verhardingen in de spieren die niet meer ontspannen. Daardoor kunnen er bewegings-beperkingen, stijfheid, krachtverlies en pijnklachten ontstaan. Een spier met een trigger point er in is pijnlijk bij het oprekken. Een trigger point of spierknoop is dus een continue contractie toestand of verkramping van een spier. Deze knoop kan ongeveer de grootte van een erwt hebben. Je spreekt van een kramp als de gehele spier samentrekt.

Deze trigger points kunnen hoofdpijn in nek, kaak, onderrug, benen en voeten veroorzaken. Trigger points kunnen op zenuwen drukken die in de buurt van het trigger point lopen, dit leidt tot klachten zoals doofheid, jeuk en een brandend gevoel met overgevoeligheid in dat gebied.

Door repeterende bewegingen hebben mensen een grote kans op het ontwikkelen van trigger points, daarom is het belangrijk om je dagelijkse activiteiten, met name mensen met bureau werkzaamheden, af te wisselen. Belangrijk is, te voorkomen dat een spier te snel afkoelt, vooral wanneer deze vermoeid is. Op punten waar de spierspanning hoger is, blijven de spiervezels, zelfs in rust, samengetrokken. Hierdoor ontstaat een lokale verdikking met een slechte doorbloeding, waardoor afvalstoffen zich ophopen.

De anamnese is een belangrijk deel voor myofasciale pijn, er wordt geïnformeerd naar de intensiteit en de duur van de klachten. Het localiseren van de trigger points gebeurt met directe vingerdruk, vlakke palpatie en knijppalpatie waarbij een druk wordt aangehouden om uitstralende pijn te provoceren. Dit is de meest betrouwbare diagnostische methode.